Voorpagina

Het begin

Stemacteur

Stemacteur, voice-over

Cabaretier

Mooie tijden

Kijk en luister:


RTV Boslucht

Schrijf in voor de nieuwsbrief!

Buienradar.nl

De Razende Bol

Klavecimbel

Woensdag 31 Augustus 2005 at 1:42 pm

Zaterdag hadden we een familiedag, waaraan een quiz was verbonden met onder veel meer de vraag: wat voor soort instrument is een klavecimbel. Mijn groepje had, daartoe krachtig door mij aangemoedigd, het foute antwoord gegeven. Vandaar mijn kleine polletje, om eens te kijken wat anderen denken. Een blaasinstrument is het niet, maar ik veronderstel dat degene die die keuze heeft gemaakt dat bij wijze van grapje deed: je kunt natuurlijk op een klavecimbel blazen, maar dan komt er nog geen geluid uit. Ook slaginstrument is niet juist: slaan op een klavecimbel is zeker mogelijk, het instrument zal dan ook zeker geluid maken, maar de bedoeling is het niet. Veel erger is dat ook toetsinstrument niet het juiste antwoord is, want dat gaven wij. Weliswaar wordt een klavecimbel bediend door middel van een klavier, maar daarmee worden snaren tot klinken gebracht (getokkeld om precies te zijn). Daarom wordt het klavecimbel ingedeeld bij de snaarinstrumenten, evenals de piano en de vleugel. Ja mensen, zo leer je nog eens wat!

Blokkade

Dinsdag 30 Augustus 2005 at 2:59 pm

Mijn vriend Keimpe stuurde me het volgende mailtje met foto:

Vanmorgen was ik een half uur te laat op mijn werk omdat een koe mijn weg blokkeerde. Het was haar gelukt om over het vee-rooster heen te komen, maar kon niet meer achteruit zonder in het veerooster te stappen. En omdat aan de andere kant van de brug een soortgelijk rooster ligt, had deze koe zichzelf schaakmat gemanoevreerd. Ik heb nog een paar keer heel hard "joehoe" geroepen, maar nergens kwam een boer tevoorschijn, dus ben ik maar een paar kilometer omgefietst....

Ik geef bij deze toestemming aan iedereen die in een landelijke omgeving woont om bijgesloten foto's als bewijsmateriaal te overleggen bij het ooit te laat op het werk komen. Keimpe.

 

Vincent Boon

Maandag 29 Augustus 2005 at 11:09 pm

Binnenkort verschijnt een nieuw tijdschrift voor vijftig plussers met de naam Quintas. Voor dat blad ben ik ge?nterviewd en gefotografeerd. Of dat interview ook daadwerkelijk zal worden afgedrukt moeten we nog even afwachten, maar ??n van de foto's van Vincent Boon wil ik je in ieder geval alvast laten zien. Ik sta zelden op het land accordeon te spelen, maar ach, Vincent vond dat leuk en ik ben de flauwste niet. Een paar wegwerkers kwamen nieuwsgierig kijken en waren niet te beroerd om een dansje te doen voor de foto.

Afvallen

Maandag 29 Augustus 2005 at 1:32 pm

Dikke mensen hebben pas gelijnd, zijn er net mee begonnen of zijn het van plan. De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens en ik ben inmiddels minstens halverwege. Ik ben dol op gebak in al zijn verschijningsvormen, voor goede patates frites met heerlijke romige mayonnaise kan ik gewekt worden (het liefst rond een uur of drie in de middag). Er schiet mij zo gauw geen alcoholhoudende drank te binnen die ik niet blief. Zoute pinda's, chips en borrelnootjes genieten mijn voorkeur boven stukjes komkommer of bleekselderij. In het algemeen kan ik zeggen dat mijn voorkeuren uitgaan naar zoet, vet en zout. Voorts ben ik als het op lichamelijke inspanning aankomt uitgesproken lui. Niettemin heb ik mij vandaag aangemeld als lid van de Fitclub. Ik ben nu 60 jaar en al minstens de helft van mijn leven (veel) te zwaar. En hoe onbetekenend mijn bestaan in het perspectief van het universum ook moge zijn, ik zou er best nog een jaar of 20 mee willen doorgaan. Er zijn wel dikke mensen die toch oud worden, zoals talloze magere en sportieve mensen jong sterven, maar flink overgewicht blijft een risicofactor van belang. Wens me de kracht om deze keer eens vol te houden.

Priv

Maandag 29 Augustus 2005 at 12:08 am

Als mensen die een relatie hebben verliefd worden op een ander leidt dat uiteindelijk meestal tot verdriet bij alle betrokkenen. Dat wordt er niet beter op als de affaire ook nog eens breed wordt uitgemeten in Priv?. Youp had niet bepaald een warme verhouding met de roddelbladen, dus het is wel erg zuur dat zijn gewezen geliefde de publiciteit zocht door haar verhaal aan Priv? te vertellen. Ik vraag me wel af wat iemand beweegt om zo'n verhaal de wereld in te sturen. Of zou het allemaal gewoon niet waar zijn?

Camping

Zondag 28 Augustus 2005 at 8:45 pm

We hadden zaterdag een familiefeestje nabij Roermond en een retourtje Friesland - Limburg leek ons niet zo'n goed plan. Mijn zus was bereid haar intrek in ons huis te nemen, teneinde de honden te verzorgen en wij togen met ons caravannetje naar Swalmen. We hadden een boerencamping gekozen, omdat het daar meestal rustig is. Dat was het ook. Op een grasveld stonden in een kring enkele tientallen caravans, keurig met de deur naar het midden, zodat we elkaar een beetje in de gaten konden houden. De meeste caravans waren ongeveer twee keer zo groot als de onze en bovendien uitgebreid met een riante voortent. Mijn gezicht doet in de ruststand nogal nors aan en als mensen in mijn buurt komen kijk ik zo veel mogelijk de andere kant op. Het wemelt op campings altijd van mensen die dolgraag een praatje willen maken en ik wil juist dolgraag geen praatje maken. E?n moment van ogenschijnlijke vriendelijkheid kan er toe leiden dat je twintig minuten later de foto's van andermans kleinkinderen zit te bekijken. Dank zij voortdurend alert blijven is het deze keer goed afgelopen, zodat we vanmorgen na het ontbijt konden wegrijden zonder nieuwe vrienden.

Dierenliefde

Donderdag 25 Augustus 2005 at 2:52 pm

Omdat te weinig wordt gedaan aan het beschermen van dieren tegen de bio-industrie ben ik vorig jaar lid geworden van de Partij voor de Dieren. Ik hou niet alleen van levende dieren, maar ook van kleine stukjes overleden dier. Dat smaakt me echter alleen maar als ik weet dat het dier in kwestie een dierwaardig bestaan heeft geleid. Ongeveer 20 jaar geleden werkte ik aan de Keizersgracht en op weg naar de parkeergarage kwam ik op de Elandsgracht langs Siem van der Gragt, die toen al uitsluitend scharrelvlees, of hoe het ook maar genoemd wordt, verkocht. In onze nabije woonomgeving hadden we nog steeds geen scharrelslager gevonden, met als gevolg dat ik toch wel eens een enkele keer kipfilet van bedenkelijke herkomst kocht, omdat Albert Heijn in Gorredijk lang niet altijd biologische of scharrelkip in voorraad had. Na de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, waarin Wouter Klootwijk een paar biggen koopt, ben ik eens gaan googelen en gisteren zijn we in Drachtster Compagnie  bij natuurslager Roosendaal boodschappen gaan doen. Voor het eerst in vele jaren heb ik weer eens een karbonade gegeten. Lekker hoor.

Pornical

Woensdag 24 Augustus 2005 at 11:08 am

Zojuist heb ik een nieuwe theatervorm bedacht: de Pornical. Het betreft hier een niets verhullende musical, die slechts voor volwassenen toegankelijk zal zijn. Aan de acteurs en actrices worden hoge eisen gesteld. Ze moeten uiteraard prachtig kunnen zingen, dansen en acteren, daarnaast dienen ze te beschikken over een meer dan gemiddeld uithoudingsvermogen, alsmede een sterk verlangen naar exhibitionisme. De eerste voorstelling heeft als titel "Heerlijk hoeft niet lang te duren" en speelt zich af in Tirol, dus alle hoogtepunten worden gejodeld. Het aardige van dit genre is dat het publiek geen verhaallijn verwacht, maar alleen actie wil zien. De voorstelling wordt niet ruw onderbroken door een pauze, maar na afloop kan in de foyer spontaan een orgie ontstaan. Ik heb nog niet met John zelf gesproken, maar het lijkt er op dat Talpa de uitzendrechten gaat kopen. In dit verband moet ik jullie wel vragen nog geen ruchtbaarheid te geven aan mijn plannen.

Fietsen

Maandag 22 Augustus 2005 at 11:38 pm

Onze gasten wilden een fietstochtje maken, waarop Hannie voorstelde dat wij ook mee zouden gaan. Even probeerde ik het nog met: "we hebben niet genoeg fietsen", maar daar kwam ik niet mee weg. Een uurtje later hadden Joop en ik vier rijwielen gebruiksklaar gemaakt. Het was een leuk tochtje, zodat ik me stellig heb voorgenomen volgend jaar weer een stukje te gaan fietsen.

Inspiratie

Zondag 21 Augustus 2005 at 9:39 pm

Meestal schrijf ik versjes en verhaaltjes in mijn studio aan de computer. Maar soms is voor inspiratie een bijondere ambiance nodig. In zo'n geval ga ik met een notitieboekje in het prieel zitten.

En dit is dan mijn uitzicht.

Het geluid van een kunstmatige waterval draagt er mede aan bij dat het notitieboekje nog maar weinig aantekeningen bevat, want meestal sukkel ik na een minuut of vijf in slaap.

Gasten

Vrijdag 19 Augustus 2005 at 5:12 pm

Een paar keer per week tref ik in mijn gastenboek een in het Engels gestelde boodschap dat mijn site zo fantastisch is en snel weer bezocht zal worden. Onzin natuurlijk, maar waarom doen mensen dit? Als er een link bij staat naar een casino-achtige site begrijp ik het nog, maar het zijn vooral onschuldig ogende emailadressen. Heeft iemand hier een verklaring voor?

Benzineprijzen

Woensdag 17 Augustus 2005 at 9:04 pm

CNN heeft de benzineprijzen in de wereld vergeleken en daar een prachtlijstje van gemaakt. Nederland staat bovenaan. Dat had wat mij betreft nou ook weer niet gehoeven; met een mooie middenpositie was ik al lang tevreden geweest.

Statistieken

Woensdag 17 Augustus 2005 at 4:22 pm

Omdat NedStat aankondigde zijn bezoekerstellers te zullen verbeteren ben ik eens gaan kijken wat ze nu bieden. Tot dusverre keek ik alleen af en toe naar het aantal hits, maar er zijn hele overzichten te vinden per categorie, gesorteerd op aantallen hits. In de categorie weblogs sta ik op ongeveer de 250'ste plaats. Nog niet gek, want er zijn er bijna 4.000. Sommige weblogs hebben zichzelf ingedeeld in de categorie homepages, waar tal van weblogs eigenlijk ook bij horen, omdat ze vrijwel nooit (meer) van een nieuw postje worden voorzien. Waar ik wel van opkeek is dat de hoogst genoteerden van die waanzinnige aantallen halen, terwijl het in die regionen wel heel veel over sex gaat. Met plaatjes, bewegende beelden en geluid. Ik speel nu met de gedachte wat naaktfoto's van mijzelf te gaan plaatsen om meer bezoekers te trekken. Of kom jij dan nooit meer terug?

Leven en dood

Maandag 15 Augustus 2005 at 11:25 pm

In de zevende uitzending (zo noem ik het maar) van Radio Boslucht praat ik met Mijndert Roosendaal. Drie jaar geleden is zijn maag verwijderd, niet bij wijze van afslankkuur, hoewel hij sindsdien wel 35 kg lichter is, maar vanwege behoorlijk gevorderde kanker. Hij leeft nog, met veel genoegen en hij praat daar maar al te graag over. Ook trouwens over zijn diensttijd en zijn tijd als presentator bij Radio Veronica in de jaren 60. Luisteren kan door in de iPod rechts te scrollen naar Boslucht7 en daarop te klikken. Door op het pijltje er achter te klikken kun je het bestand downloaden en links staat ook nog de Podcastfeed.

Rolschaatsen

Zondag 14 Augustus 2005 at 3:39 pm

Rond mijn twaalfde jaar was ik een redelijk behendige rolschaatser. Ik had rolschaatsen van het merk Hudora, met voorwieltjes waarmee je door naar links of rechts te drukken kon sturen. De wieltjes waren van ijzer, zodat je ons duidelijk kon horen aankomen over het trottoir. Als we naar oom en tante in Amsterdam gingen, moesten de rolschaatsen mee, want de Valeriusstraat was geasfalteerd, dus dat reed lekker. Ook stonden en reden er nog niet overal auto's, dus dat was pret. De Hudora's werden aan de voorzijde aan de schoenzool geklemd en over de wreef zat een riem. Het gebeurde vrij regelmatig dat de klem losliet en dan was een valpartij niet te vermijden.

Ik had graag nog eens een paar rollerskates gekocht (met vier wielen, dus niet van die inline skates of skeelers), maar ik was al te zwaar en waarschijnlijk zou ik al na een ritje van 85 meter hebben ontdekt dat ik te bang was om te vallen en daar waren ze te duur voor. Nu heeft Luchiano (de zoon van Casa Spider, link links) schoenen gekregen met ingebouwde wieltjes, die als een soort landingsgestel in de schoenzool kunnen verdwijnen. Street Flyers heten ze in Engeland. Ik heb inmiddels gelezen dat door de korte wielbasis de kans op een voorwaartse smak vrij groot is, dus ook dit speelgoed laat ik aan me voorbijgaan.

Milieubewust

Vrijdag 12 Augustus 2005 at 12:31 am

Wij proberen min of meer fatsoenlijk om te gaan met water en energie. Toegegeven: Hannie wat serieuzer dan ik, maar toch ... Dat milieubewuste gedrag heeft op korte termijn een gunstig effect op onze energierekening en op langere termijn zal de mensheid dank zij onze zuinigheid een seconde of drie langer kunnen voortbestaan. Voor meer indrukwekkende resultaten op lange termijn is nodig dat veel meer mensen bewuster met energie omgaan, zelfs Amerikanen, maar ook dat andere dan fossiele energiebronnen worden ontwikkeld.

Hannie heeft mij inmiddels zo ver dat ik een vest of een trui aantrek als het me te kil wordt in huis, voordat ik de verwarming een graadje hoger zet. Bij het tandenpoetsen laat ik de kraan niet lopen en in droge tijden zetten we een emmertje in de gootsteenbak, want het water waarmee we onze handen of een kopje even afspoelen is nog heel geschikt voor de hortensia.

We zitten graag buiten en als we op zomeravonden gasten hebben stoken we een gezellig vuurtje van het hout dat ons bos in ruime mate oplevert. En door de warmte van het vuur kun je, met jas of trui, een uurtje langer buiten zitten dan anders had gekund. Maar om nou bij Aldi een professionele terrasverwarmer van 149 euro te kopen, die door middel van een gasbrander zo'n acht meter in het rond verwarmt vind ik werkelijk gekkigheid. Of heb jij er net ??n gekocht?

Michael Peterson

Donderdag 11 Augustus 2005 at 01:00 am

Ik heb maar een paar delen van de serie The Staircase gezien, waarin de schrijver Michael Peterson uiteindelijk wordt veroordeeld voor moord op zijn vrouw. Hij zegt dat ze van de trap is gevallen, de openbare aanklager stelt zich op het standpunt dat hij haar heeft (dood)geslagen, waarna ze van de trap is gevallen. Wat de waarheid is weet ik natuurlijk niet, maar op grond van hetgeen ik gezien heb lijkt me dat er zoveel twijfel bestaat over de toedracht dat hij niet schuldig verklaard had mogen worden. Ook in ons land kan de rechter een verkeerd oordeel vellen, bijvoorbeeld op basis van onjuist verkregen bekentenissen of onvolmaakt sporenonderzoek. Het is diep treurig als iemand onschuldig wordt veroordeeld. Maar het is altijd nog beter dat zoiets gebeurt door een onafhankelijke rechter, dan door een groep leken, die op grond van de door aanklager en verdediger opgevoerde toneelstukjes tot een oordeel moet komen. Ik ben van oordeel dat de jury-rechtspraak moet worden afgeschaft.

Robbert Dijkgraaf

Dinsdag 09 Augustus 2005 at 1:14 pm

Robbert Dijkgraaf is hoogleraar mathematische natuurkunde en haalde op het gymnasium altijd tienen, ook op zijn eindlijst. In het Magazine van NRC schreef hij een artikel over "deeltjes" (vijf vragen aan Einstein). Dat artikel ga ik nog minstens twee keer lezen, want ondanks de lichtvoetige toonzetting gaat de inhoud mijn begrip grotendeels te boven. Zondagavond was hij te gast bij Connie Palmen in het programma zomergasten en hij blijkt ook nog eens gevoel voor humor te hebben, het relativeren niet te beperken tot de relativiteitstheorie en in staat moeilijke dingen zo te formuleren dat je een kort moment denkt het te begrijpen. Ik ben fan van Robbert Dijkgraaf.

Radio

Maandag 08 Augustus 2005 at 12:24 am

Het zesde programma van Radio Boslucht staat in de MP3-speler rechts. Drie mooie plaatjes, meer is het niet. Ik ben aan het denken over een format, want zo heet dat, want dat is de manier om een vaste groep luisteraars te trekken. Maar ik heb helemaal geen zin in het keurslijf van een format, dus het zal wel niks worden. Ook niet erg, want als ik naar het geneuzel van veel podcasters luister, dan geloof ik niet dat iemand op mijn mededelingen zit te wachten. En mijn vermakelijke verhalen bewaar ik toch liever voor op het podium. Wel ben ik in gesprek met de Heerenveense Omroep Stichting, de lokale omroep alhier. Misschien ga ik wel interviewtjes doen met mensen die 60 jaar getrouwd zijn of 35 jaar dezelfde brug hebben bediend voor ze werden vervangen door een camera en een afstandsbedieining. Of diepte-interviews met schouwburgpubliek, ja noem maar op. De hoogte- en dieptepunten komen natuurlijk ook op Radio Boslucht. De volgende keer ga ik een gezellige deun spelen op de piano.

Jarig Jetje

Zondag 07 Augustus 2005 at 01:10 am

Jetje heet ze niet, maar jarig was ze wel. Ze is mijn zangjuf (lerares, docente, allemaal best, maar zij is, als het op het gebruik van mijn longen, middenrif en articulatie aankomt, mijn strenge meesteres en de betiteling zangjuf geeft dat het beste weer). Wij waren uitgenodigd en hielden ons eerst vooral bezig met de smakelijke hapjes (tapas en dergelijke en niks uit een pakje, dus smullen dat het een aard had, zelfs een eigengemaakte gazpacho!). Vervolgens trad er (vooral dank zij Truus) een lichte menging op, waarna Madelon (want zo heet Jetje wel) mij vroeg een paar versjes te zingen. We begonnen met samenzang (Lang zal ze leven leek me wel toepasselijk), waarna ik het openings- en het slotlied van mijn programma vertolkte. De verjaardagsgasten waren tevreden, evenals Madelon, dus ik was het ook.

Loggen over je werk?

Vrijdag 05 Augustus 2005 at 10:33 am

Mieke van Miwian doet een onderzoek naar juridische valkuilen voor webloggers die (wel eens) over hun werk, chefs of collega's schrijven. Haar artikel daarover vind je hier. Als je mee wilt werken aan de enquete, dan kom je daar via deze link.

Trouw

Vrijdag 05 Augustus 2005 at 12:17 am

Vandaag trouwde mijn jongste zoon. Hij is 32 jaar, net zo oud als ik toen zijn moeder en ik 28 jaar geleden gingen scheiden. Deze dag was dus, behalve een feestdag, ook een confrontatie met een deel van mijn leven waarop ik niet alleen maar met voldoening terugkijk. Maar het bruidspaar straalde en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Briljante invallen

Dinsdag 02 Augustus 2005 at 01:12 am

Wij kunstenaars moeten het hebben van briljante invallen, die we dan weer kunnen doorgeven aan gewone mensen. Het krijgen van briljante invallen is ??n ding, ze onthouden een tweede. En laat ik eerlijk zijn: ik ben al langer vergeetachtig dan ik me kan herinneren, dus is het vastleggen van de briljante inval heel belangrijk. Natuurlijk heb ik daar enkele electronische hulpmiddelen voor, maar je gaat toch niet snel in het openbaar in een apparaat staan praten. Je kunt natuurlijk doen alsof je aan het telefoneren bent, realiseer ik me opeens, dus misschien ga ik dat nog wel eens in de praktijk brengen. Maar uiteindelijk is het allersimpelste toch wel een notitieboekje en een potlood. Gisteren kreeg ik van neef Gerard een Moleskine notitieboekje met notenbalken. Daarin kan ik dus zowel prachtige tekstuele vondsten noteren, als schitterende melodie?n die me zomaar te binnen schieten. Voor alle zekerheid leg ik het boekje in de kamer gereed voor het geval ik des nachts word overvallen door een briljante inval. Ik heb dat gevoel namelijk heel vaak, maar weet de volgende ochtend alleen maar dat ik een briljante inval had, niet welke. Vanaf nu sta ik meteen op teneinde de inval aan het notitieboekje toe te vertrouwen, in de hoop dat ik de volgende ochtend niet - net als Carmiggelt - de zin aantref: Eekhoorntje langs lange weg.

 

Over

Dit weblog wordt aangedreven door PivotX en gehost door Pivothosting.

Links

Tagwolk

Categorieën

Archieven

Laatste Reacties

wat (Mierikswortel): rettich is anijs achtig en niet pittig, (licht zoals radijs), maar mierikswortel is scherp.
elisa (Winterslaap): Zag pas gisteravond in de NRC dat Menno er niet meer is. Omdat ik zelden meer twitter was mij ontgaan…
Hannie (Winterslaap): Dank voor jullie medeleven. Ik mis hem zeer, maar het mooi om nog geluidsmateriaal te krijgen.
els (Winterslaap): Een unieke man is er niet meer. Ik schrok er erg van en wens zijn familie heel veel sterkte met het v…
Arnoud (Winterslaap): Gecondoleerd met het overlijden van onze prachtige Menno. Ik ben er erg geschokken van dit bericht. I…
Esther (Winterslaap): Beste familie van Menno, gecondoleerd.. En heel veel sterkte.

Zoek!

Dinges


XML: RSS Feed
XML: Atom Feed